Mitä ajattelen fundamentalisteista? Samaa kuin kirjailija Christer Kihlman: "Uskonnollisilta fundamentalisteilta puuttuu jalomielisyys ja inhimillinen suurpiirteisyys, riippumatta siitä, onko kysymys kristityistä, muslimeista tai juutalaisista, mikä on surullista, murheellista ja syvästi valitettavaa." Näin hän kirjoitti toistaiseksi viimeisessä monologissaan Vastaus on ei!
Fundamentalistit tekevät pahaa uskonnolle. Joka kerta kun Päivi Räsänen avaa suunsa televisiossa esitelläkseen ennakkoluulojensa koko laajuutta, reaktio on sama: Luojan tähden paetkaa! Ja tapahtuu niin, että uutisen kommenttiketjussa on pian joku eroakirkosta.fi -linkki, koska kuvitellaan että Räsänen edustaa kaikkia kristitittyjä. Näin hullusti asiat eivät oikeasti sentään ole.
Kirkon piirissä on ollut ja yhä on paljon fiksujakin ajattelijoita. Eivät kaikki ateistit ole viisaita eivätkä kaikki kristityt tyhmiä. Maailma ei ole mustavalkoinen eikä valmis.
Poliittinen voima ateismi lakkasi olemasta kun Neuvostoliitto hajosi. Uskonto se ei ole koskaan ollut, vaikka jotkut fundamentalistikristityt sellaista väittävätkin. Se on vain yksi apriorinen kannanotto kysymykseen joka on viime kädessä ratkaisematon: onko jumal(i)a olemassa? Panteistit näkevät jumaluutta kaikkialla, monoteististen uskontojen (kuten juutalaisuus ja sen nuoremmat veljet kristinusko ja islam) mukaan on vain yksi Jumala, polyteistisissä uskonnoissa kuten hindulaisuudessa jumalia on paljon, ja löytyypä maailmasta yksi ateistinenkin uskonto, buddhalaisuus.
Muuten olen sitä mieltä, että uskonnonopetuksen voisi ihan hyvin vaihtaa vaikkapa elämänkatsomustietoon. Lapset tarvitsevat oikeaa ja tasapuolista tietoa kaikista uskonnoista. Peruskoulun liian vähiä resursseja ei tulisi haaskata marginaalisten ryhmien tunnustukselliseen uskonnonopetukseen. Edes päteviä islamin opettajia ei Suomessa ole tarpeeksi, ja aina ei päteväkään kelpaa, kun vanhemmat rupeavat leikkimään asiantuntijoita.
Muistan eräänkin opiskelukaverini joskus lausahtaneen, että "ateismikin on uskonto". Väite on yhtä hassu kuin jos sanoisi panteismiä, polyteismiä tai monoteismiä uskonnoiksi. Voisihan se tietysti ekumenian kannalta olla hyvä jos kaikki mieltäisivät juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin monoteismin lahkoiksi.